Weather
Zrównoważony rozwój: ślad węglowy organizacji i produktu
Serdecznie zapraszamy na spotkanie pt. “Zrównoważony rozwój: ślad węglowy organizacji i produktu”, które odbędzie się 15 marca w siedzibie TGC Corporate Lawyers we Wrocławiu.
Rejestracja została zakończona. Ze względu na duże zainteresowanie tą tematyką, przygotowaliśmy alternatywny termin. Szczegóły znajdują się tutaj: https://bpcc.org.pl/events/zrownowazony-rozwoj-slad-weglowy-organizacji-i-produktu-2
Hourly Schedule
- 10.00 - 10.10
- Wprowadzenie, cele i znaczenie szkolenia
- Karol Piórkowski i Jakub Hiterski, Redshaw Advisors
- 10.10 - 10.30
- Podstawy prawne raportowania ESG, Artur Rogozik, Michał Frąckowiak, TGC Corporate Lawyers
- 1. ESG – co to jest?
2. Podstawy prawne raportowania ESG
3. Obowiązki sprawozdawcze w zakresie ESG w 2023 i kolejnych latach
4. Sankcje
- 10.30 - 11.15
- Obliczanie śladu węglowego organizacji i produktu- dr iż. Krzysztof Starzyk, Starzyk Group
- 1. Metodologia bilansowania emisji gazów cieplarnianych GHG.
2. Cele klimatyczne, obowiązek raportowania śladu węglowego i zobowiązania firm na drodze do Net Zero.
3. Ślad węglowy organizacji i produktu.
5. Zakresy śladu węglowego - Zakres 1, 2 i 3 zgodnie z Greenhouse Gas Protocol.
6. Znaczenie emisji Zakresu 3 na drodze do neutralności klimatycznej
7. Obliczanie śladu węglowego organizacji wg Zakresu 1, 2 i 3 GHG Protocol - przykład.
8. Tworzenie Raportu śladu węglowego organizacji -przykład.
9. Plan zarządzania śladem węglowym w terminach krótko i długoterminowych jako kluczowy element raportowania zrównoważonego rozwoju ESG- przykład.
10. Metodologia obliczania śladu węglowego produktu - przykład.
11. Greenwashing - znaczenie, zagrożenia, unikanie.
12. Kompensacja emisji, zakup offsetów, certyfikat neutralność węglowej - przykład.
- 11.15 - 11.30
- Kompensacja emisji – Offsetting - Karol Piórkowski i Jakub Hiterski, Redshaw Advisors
- 11.30 - 11.35
- Podsumowanie szkolenia
- dr inż. Krzysztof Starzyk, Starzyk Group, Karol Piórkowski i Jakub Hiterski, Redshaw Advisors
- 11.35 - 12.00
- Dyskusja przy kawie