W I kwartale 2024 r. pojawi się nowy konkurs w ramach Krajowego Planu Odbudowy skierowany dla branży HoReCa (hotele, restauracje, turystyka i kultura). Nabór ma na celu wsparcie przedsiębiorstw z sektorów najbardziej poszkodowanych w wyniku pandemii COVID-19 poprzez rozszerzenie lub zmianę profilu ich działalności.
Mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa z branży HoReCa będą mogły ubiegać się o dotację bezzwrotną dla działań polegających na:
- inwestycjach w bazę usługową lub produkcyjną, w tym np. roboty budowlane, zakup maszyn i urządzeń, niezbędnych do wprowadzenia nowych produktów/usług, inwestycje związane z zieloną transformacją, również działania związane z wykorzystaniem technologii cyfrowych,
- podnoszeniu kwalifikacji pracowników, w tym np. szkolenia związane z nabyciem nowych umiejętności lub przekwalifikowaniem pracowników, lub
- usługach rozwojowych na rzecz wspieranych MŚP, w tym np. opracowanie studium wykonalności, modelu biznesowego, opracowanie procedur technicznych.
Zgodnie z zapowiedzią nabór zostanie uruchomiony już w marcu 2024 r. Alokacja w ramach działania wynosi ponad 1 miliard złotych. Przedsiębiorstwa przystępujące do konkursu będą musiały odnotowywać spadki obrotów wysokości co najmniej 20% w latach 2020 lub 2021. Maksymalna przewidziana wartość kosztów kwalifikowalnych w ramach konkursu wynosi 600 tys. zł. Inwestycje będą finansowane w 90% w ramach pomocy de minimis, co umożliwia maksymalne dofinansowanie projekty wysokości 540 tys. zł (lub do wysokości posiadanego przez podmiot limitu pomocy).