Strona wydarzenia

Eksport żywności do UK od 1 października - jak się przygotować?

Od 1 października 2021 roku eksport żywności do Wielkiej Brytanii stanie się bardziej skomplikowany wraz z wprowadzeniem pełnej kontroli weterynaryjnej i fitosanitarnej. Aby pomóc polskim firmom, Brytyjsko-Polska Izba Handlowa wraz z ekspertami przygotowała webinarium skierowane do polskich eksporterów żywności do Wielkiej Brytanii. Podczas webinarium wyjaśnimy jak będzie działać nowy system oraz jakie będą formalne wymogi dla eksportu żywności do Zjednoczonego Królestwa. Szczegółowo omówimy aspekty logistyczne, gwarancje tranzytowe, dokumentację i certyfikaty oraz wszelkie pozostałe kwestie, z którymi muszą się zmierzyć przedsiębiorcy.

Agenda:
09:50 - 10:00 - Rejestracja i otwarcie

10:00 - 10:10 - Powitanie i wstęp: Michael Dembinski, główny doradca, Brytyjsko-Polska Izba Handlowa - „Osiem miesięcy po Brexicie - nowe wyzwania”

10:10 - 10:25 - Grzegorz Rykaczewski, Analityk sektora rolno-spożywczego Santander Bank Polska „Eksport żywności z Polski do Wielkiej Brytanii – wpływ Brexit-u”

10:25 - 10:45 - Huseyn Masmaliyev, Connectivity & Products - Trade Facilitation Services, Key Account Manager, SGS, „Gwarancje tranzytowe T1/T2”

10:45 - 11:00 - "Logistyka żywności - Polska-Wlk. Brytania - ambient/chilled/frozen - jak najlepiej dostarczyć produkt?" - Antoni Zbytniewski, Grupa Raben

11:00 - 11:15 - Damian Wawrzyniak, celebrity chef, właściciel słynnej restauracji House of Feasts, „Doświadczenia w imporcie i eksporcie żywności z UK”

11:15 - 11:30 - Robert Fedorowicz, Santander Trade, „Praktyczne wskazówki dla polskich eksporterów”

11:30 - 12:00 - Panel dyskusyjny, pytania - moderuje Michael Dembinski


Spotkanie odbędzie się w formie webinaru na platformie Zoom.
Zarejestrowani uczestnicy otrzymają link 24 godziny przed wydarzeniem. Udział jest darmowy dla Członków BPCC i zaproszonych gości.

Events
2021-09-06, 10:00 (to wydarzenie już się odbyło)

Miejsce: online
Organizator: British Polish Chamber of Commerce

Relacja z wydarzenia

From 1 October, the UK government is introducing new border checks on animal and plant products; these will make export of food from Poland to the UK more complicated. This webinar, held in Polish for Polish food exporters, looked at what the new border checks would mean, and how to prepare for them. Michael Dembinski, the BPCC’s chief adviser, opened the meeting saying that for the most determined exporters, prepared to deal with all the new paperwork, there would be many new opportunities. As exports from western European trade partners falter, more and more companies are withdrawing from the UK market, and so gaps appear that Polish firms could enter. Having the right strategy and marketing plans is key, he said.

Szczegóły relacji...